Sparta elektrische fiets

Sparta is sinds 1917 een Nederlandse fietsfabrikant uit Apeldoorn. In het verleden was dit merk vooral bekend van zijn bak- & bromfietsen. Tegenwoordig is het een specialist in zelfontwikkelde, innovatieve aandrijvingssystemen voor elektrische fietsen. Sparta was in 2001 de eerste fietsfabrikant die een elektrische fiets beschikbaar stelde voor een breed publiek met de Sparta Pharos fiets.

Een aantal jaar later zijn ze overgestapt op een zelf ontwikkeld aandrijfsysteem genaamd ION®. Dit systeem werkt op basis van een trapkrachtsensor. Een slimme sensor registreert hoeveel kracht jij  zet op de pedalen. Het geregistreerde signaal wordt doorgegeven aan de computer en op basis daarvan wordt de motor van de e-bike aangestuurd tot het geven van meer of minder kracht.

Sparta werd in 2004 de Europese marktleider in fietsen met elektrische trapondersteuning.

Het E-motion systeem is ook beschikbaar naast de ION en iets beter betaalbaar. Beide systemen worden nog steeds vaak gebruikt bij de Sparta elektrische fiets. Ook Bosch en Shimano aandrijvingssystemen worden gebruikt bij dit merk meestal als middenmotor.

Batavus
Cortina
Flyer
Gazelle
Sparta
Victoria